tiistai 16. lokakuuta 2007

Matsutake mania!

Japanilaiset tykkäävät matsutake -sienistä (suomeksi männyntuoksuvalmuskoista)! Niissä on kuulemma niin vastustomattoman herkullinen tuoksu ja mitä ilmeisemmin myös maku. Suomalaisiin sieraimiin odööri ei mitä luultavammin sovi.

Japanissa matsutakesta on kirjoitettu jo 1200-luvulla runoja. Se on ollut alun perin keisarin ja korkeamman hovin ruokaa. Japanissa matsutake liittyy syksyn ritualisoimiseen.

Japanissa ja monissa muissakin maissa kasvaa matsutakeja, mutta Japanissa ne ovat TODELLA harvinaisia ja muissa maissa ne eivät ole yhtä laadukkaita (=lemuavia). Mutta suomalaiset sienet ovat kuulemma MELKEIN yhtä hyviä kuin japanilaiset, joten siitä johtuu tämä valtava matsutake-haloo viime aikoina.


Katselin eilen televisiota ja sieltä tuli matsutake-ohjelmaa joka oli kuvattu Suomessa. Nämä kaksi seikkailijaa olivat matsutake-pyhiinvaellusmatkalla siellä kotomaassa.

He olivat ihan kipinöissä kun pääsivät lopulta metikköön.

Suomi-uutisissa oli jotain juttua näistä tyypeistä.

Matsutaken tunnistaa tuoksusta. Pienet sienet ovat parempia kuin isot. Yhdestä Suomesta tuodusta sienestä maksetaan täällä n. 2000-3000 yeniä (12-18 euroa), mutta yksi japanilainen matsutake maksaa 20000-30000 yeniä! Ovat siis sienet hinnoissaan..

Kun sieniä oli tarpeeksi, alettiin kokkaamaan...

Sienet grilliin ja menoksi.

OISHII = NAM !!!

Ja japsiyleisö oli taas ihan myyty!



2 kommenttia:

bonanza kirjoitti...

Jestas miten siisti juttu et Jonna valottaa kaikelle maailmalle Jaapponin televishuunin saloja!!

MATSUTAKE MANIA ^ _ ^

Matsutake on sellanen sana et siit sais helposti sellasen ärsyttävän mainoslaulun mitä siel kuulee kauppojen sisällä/edustalla.. Tiedät hyvin mistä puhutaan. Hhrrrrrrhrrhrrr.... eii enäääää!

Nyt odotellaan et sä oot seuraavis Suomi-uutisissa!

mariannesisko kirjoitti...

Kiitos kiitos Jonnaseni! Tarkoitus on nyt 2 ekaa yötä olla Delhissä, sitten heti käydään tsekkaamassa se Taj Mahal ettei jää, ja tietenkin aamu ja iltavalaistuksessa molemmissa mielellään :) Loppuajasta aiotaan ottaa rennosti. Luvassa joogaamista Pushkarissa ja senjälkeen en yhtään ihmettelisi jos löytäisimme Outin kanssa itsemme jostain rannalta. Hyvä suunnitelma siis!

Ja ihania ovat nuo japanilaiset TV ohjelmat! Uuteen kulttuuriin pääsee kyllä heti paremmin sisälle kun ymmärtää niiden TV-tarjontaa. Kuvittele sitä hetkeä kun joku ulkomaalainen tajuaa mistä Maajussille morsian on kyse, sehän kertoo kaikille! Sillä vois olla samanlainen ilme kun sun viimisessä kuvassa, haltioitunut. Mut suomen telkkarissa ei o ikinä noin pastellisävyisiä grafiikoita..

Hyvät terkut, seuraavan kerran Intiasta, pusuja <3